Питања и одговори

Часови су бесплатни?!

Течајеви и часови јесу бесплатни. Тако је јер смо новчано потпомогнути Општином Херцег Нови. Жеља нам је да будемо на услузи што широј публици. Како смо сигурни да ова вредна помоћ не сме да се монополише, трудићемо се да искуство иде узлазном путањом. Увиђамо да је најбољи начин да сви којима смо од користи учествују као полазници и приређивачи часова и течајева.

Да ли ће часови / течајеви увек бити бесплатни?

Док год нам буде ишло од руке да труд уложен у ширење образовања испадне бесплатан за крајње кориснике, биће тако. За сад улажемо сопствена средства, време, знање и ако шира заједница буде прихватила овај пројекат као свој, биће нас више и све ћемо лакше поднети, распоредивши оптерећење. Учинићемо све што је у нашој моћи да тако остане.

С којим циљем нудите бесплатне течајеве?

Сматрамо да смо као друштво зглајзнули. Пропадамо деценијама, деградирају се и друштвене вредности, морал нам је пропао, и мишљења смо да то има везе с образовањем. Није само школа и породица одговорна за подизање нових нараштаја. Велики део утицаја отпада на ”улицу”. Далеко било да су млади узрок нашег стања! Циљ нам је да се наше друштво опорави. На располагању смо свима, старима, одраслима и младима.

Хоће ли ова платформа бити дугог века?

УЗОР је новооснована непрофитна организација. Тржиште ће нас поставити где нам је место. Одговорни смо и озбиљни у накани да будемо друштвено корисни. Улажемо сопствене напоре и средства, баш као и поверена нам средства друштвене заједнице. Дугорочно планирамо и деламо у складу с тим. Све је ствар избора и увиђамо да би нагомилано искуство појединаца могло да буде од користи широј заједници

Шта може да се уради да би се подржала ова инисијатива?

Верујемо да постоје људи који су заинтересовани да своје време посвете овом пројекту. Они који би могли своја средства да посвете иницијативи образовања друштва такође су добродошли. Не сумњам да има људи који би као крајњи корисници били у позицији да новчано потпомогну платформу, без разлике што је замишљена као бесплатна. Свака помоћ је више него добродошла. На нама је да ваше поверење испунимо и оправдамо. Буде ли тако, неће изостати подршка, не сумњамо.

Шта ми нуди УЗОР као приређивачу наставног материјала?

Радује нас спремност за сарадњу. УЗОР нуди платформу како би се напори да приређивач доспе до жељене публике увишестручили. Све што одлучиш да поделиш са полазницима је првенствено излог самог приређивача.

Туторијали, лекције, курсеви или часови и течајеви?

Ради се о синонимима, истозначним речима које описују наставни материјал. Углавном се разликују по дужини трајања, али разлике могу бити и према начину изношења материје те нивоу повратне спреге остварене између приређивача и полазника. Има ту и трунке језичког чистунства у избору терминологије, која не иде на руку разноразним -измима у нашем језику.

Шта УЗОР очекује од мене, као приређивача?

Финансијским оснаживањем ове платформе планирамо аудио-визуалну методологију наставе, са интерактивним, полувођеним начином излагања. материјала који полазици могу да прате самостално и чијим савлађивањем сами себе оцењују кроз постављена питања и задатке.

Немам много времена за ангажовање као приређивач. Има ли ту пара?

Чињеница да смо непрофитна организација, УЗОР издваја искључиво у том домену, да би остварен добит био усмерен натраг, уложен у само урганизацију. Све остало је типично за било коју профитабилну организацију, јер су ту трошкови и намети, све друго што су уговорно и правно дужни да плаћају. Озбиљне, профитабилне иницијативе, на страним језицима, имају професионалну сопствену продукцију. Томе и сами тежимо. Доћи ћемо у ситуацију да стандардизујемо понуду. Течајеви који су наишли на добар одазив биће прерађени и њихови приређивачи плаћени за то. У том правцу ће се инвестирати остварени профит и оправдати нашу непрофитну орјентацију. Свакако ћемо тежити највишем могућем дидактичком и аудио-визуелном стандарду на свету.

Колико је трајање?

Сав наставни материјал је осмишљен и прилагођен самој теми, нивоу и формату. Што се теме тиче, неке ће се дуже образлагати кроз коментаре него саму наставу, нпр.: кулинарски рецепти! За разлику од тога да ли је течај почетни или се ради о размени искустава међу стручњацима са вишег нивоа, трајање ће бити различито. Тежићемо да сав образовни материјал буде обрађен у аудио-визуалном формату, пропраћен писменим објашњењима, не би ли што широј публици били приступачни.

Кад и како се може приступити понуђеном садржају?

Можете им се враћати и приступати кад вам то највише одговара. Где смо у могућности, организоваћемо, поред ”он-лајн” и ”презенцијалан” приступ.

постави питање

адресар

седиште: Николе Љубибратића 42, 85340 Херцег Нови, Црна Гора
мобилни: +382 (0) 67-511-369, +382 (0) 67 603-486